Virtueel Assistent Nederland

Wat is een Virtueel Assistent?

Een Virtueel Assistent of VA is een professional die op afstand andere ondernemers ondersteunt. Professionals en teams die virtueel werken zijn nu hot in Nederland. Dit begrip is al langer de norm in bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika, en vrij nieuw voor Nederlandse ondernemers. Afgelopen jaren is het virtueel werken steeds bekender geworden onder Nederlandse bedrijfsleiders. Ook zij willen genieten van de vele voordelen van het hebben van een virtueel team.

Ook ik werk virtueel als Online Marketing Consultant voor bedrijven in Nederland. Dit is eigenlijk per ongeluk gebeurd. Ik heb jaren op een kantoortje gezeten omringd door collega’s, terwijl mijn klanten op afstand zaten. Ik merkte dat klanten het prettiger vonden dat de werkzaamheden buiten hun kantoor werden verricht. De afspraken werden per mail, Skype of telefonisch doorgesproken en ik kon aan de slag. Zonder het te weten heb ik afgelopen 12 jaar als Virtueel Assistent gewerkt.

De functie Virtueel Assistent of Professional was voor mij totaal onbekend tot enkele jaren terug. Nu weet ik er meer van en heb ik vaker contact met andere leuke collega’s die ook virtueel werken vanuit verschillende locaties.

Andere benamingen voor virtueel assistent zijn virtueel professional, virtueel marketing assistent, virtueel marketing professional, virtual assistant (engelse benaming), VA (afkorting), online medewerker op afstand.

Vele VA’s zijn ook (remote) digital nomads, maar niet alle VA’s zijn digital nomads.

Wat kun je uitbesteden aan een Virtueel Assistent?

Er zijn verschillende soorten Virtueel Professionals en de diensten die zij leveren zullen nogal verschillen. Zo kun je een Virtueel Assistent in Nederland vinden die een kei is in agendabeheer, correspondentie en administratie. Een andere Virtueel Assistent richt zich misschien alleen op online zichtbaarheid.

De ondersteuning die wordt geboden zal verschillen per professional. Het is daarom zaak dat je eerst in gesprek gaat met zo iemand om de werkzaamheden en verwachtingen te bespreken.

Ik richt mij uitsluitend op Online Marketing voor Nederlandse bedrijven.

Virtueel Marketing Professional

De virtueel marketing assistent kan worden ingezet voor het uitvoeren van online marketing taken enerzijds en kan optreden als marketing consultant anderzijds. In deze categorie zit ik. Qua werkzaamheden richt ik me op websitebeheer, Social media beheer, Google adverteren, Facebook- en Instagram adverteren.