De Facebook-advertenties van je concurrenten kun je nu makkelijker bespioneren

Facebook kwam net uit met deze super spannende update.

Laten we eerlijk zijn, Facebook komt regelmatig met updates, maar niets is zo leuk of relevant als deze.

Waar heb ik het over?

Je kunt nu alle advertenties zien van elk type bedrijf, goeroe en zelfs van de grote merken. Kortom van alle bedrijven die op Facebook adverteren zijn de advertenties nu zichtbaar. Zolang ze advertenties op Facebook draaien, kun je die bekijken.

Enkele weken terug werd ik getagged op LinkedIn, door een kennis van mij, die graag mijn mening wilde weten over de nieuwste update in Facebook.
LinkedIn bericht over Facebook Ads

Vanaf het begin zag ik de nieuwe functie in Facebook als een mooie ontwikkeling. Ik zag er zelfs mooie voordelen in voor online marketing bureau’s en professionals. Zie mijn reactie op het bericht:
Reactie op LinkedIn

Maar wat betekent dit voor jou als online ondernemer?
Laat me je vragen: wil je weten welke Facebook-advertenties je concurrenten momenteel gebruiken? Wil je een kijkje nemen achter de schermen van je concurrent?

Welnu, dat kan je. Met één muisklik.

Zo bekijk je de actieve advertenties van je concurrenten in Facebook
Dit is wat je doet.

Haal de Facebookpagina van je concurrent te voorschijn (niet hun persoonlijk profiel). Dus de pagina die mensen leuk vinden of volgen.

Scroll vervolgens omlaag totdat je ‘Informatie en advertenties’ aan de linkerkant ziet. In de meeste gevallen is dit de laatste link in hun menu. Je kunt het niet missen.

Hier is een voorbeeld, de pagina van Coolblue.
Coolblue Facebook Ads

Klik daarop om alle actieve advertenties te kunnen zien. Heeft het bedrijf geen actieve advertenties op dat moment, dan wordt dit vermeld en krijg je hier geen advertenties te zien.

Nog een voorbeeld? Dit is de Facebookpagina van Virtual Creatives:

Welke informatie geeft Facebook vrij onder Informatie en advertenties?
Iedereen die op Informatie en advertenties klikt krijgt het volgende te zien:

  • Als de facebookpagina op dat moment actieve advertenties heeft.
  • Indien van wel, welke advertenties er dan actief zijn.
  • In welke landen deze actieve advertenties worden vertoond.
  • De datum waarop de Facebookpagina is gemaakt.
  • Eventuele naamsveranderingen van de Facebookpagina.

Wat kun je met deze informatie doen?
Met deze stap van Facebook is het nu eenvoudiger om te zien hoe je concurrent Facebook-advertenties inzet. De teksten, afbeeldingen en gekozen locaties zijn meteen zichtbaar voor een ieder.

Dankzij deze nieuwe mate van transparantie kunnen Facebook-adverteerders nu makkelijker afkijken bij de concurrenten. Als adverteerder kun je deze informatie gebruiken om te leren van anderen die het al onder de knie hebben. Gebruik de nieuwe functie om je eigen advertenties te vergelijken en te verbeteren. Ontdek nieuwe kansen en mogelijkheden, vooral op het gebied van tekst en gebruikte afbeeldingen en video’s.

Deze extra informatie over de Facebook-advertenties van je concurrenten kan handig zijn voor onervaren adverteerders die hun concurrenten willen inhalen.

Neem de tijd om te analyseren wat voor andere adverteerders werkt en gebruik die informatie om je eigen advertentiecampagnes te optimaliseren.

Ga niet kopiëren
Gebruik deze functie om inspiratie op te doen voor je eigen teksten en afbeeldingen, maar ga je concurrentie nooit kopiëren.

Facebook laat je immers niet zien welke advertenties het goed doen voor je concurrent, hoeveel budget ze inzetten en op welke doelgroepen ze zich richten. En dit zijn allemaal belangrijke variabelen.

Uiteraard kun je, als je wat meer ervaring hebt, wat slimme conclusies trekken over de gebruikte strategieën. Zo is het makkelijk om te gissen op welk type doelgroep een advertentie waarschijnlijk op is gericht.

Anders geeft het je ook een beeld van hoe je concurrent Facebook inzet en welke diensten prioriteit genieten.

Wat vind je van deze update?

Ben je klaar om je eigen succesverhaal met Facebook-advertenties te maken? Download mijn E-book voor 10 praktische Facebook adverteren tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *